Hyvä asuntohakemus


Moikka kaikille!

Tämän päivän blogissa käsitellään hyvää asuntohakemusta ja vuokra-asunnon hakuprosessia. Blogikirjoituksen ideana on saada vuokra-asunnon hakijoille vinkkejä, kuinka parantaa mahdollisuutta saada vuokra-asunto tai kiinnittää vuokra-asunnon omistajan huomio juuri sinuun, jos kanssakilpailijoita on useita.

Vuokra-asunnon hakuprosessi

Vuokra-asuntoilmoituksissa vuokranantaja saattaa toivoa viestiä suoraan sähköpostiinsa vuokra-asunnon hakijoilta. Yleisempää on kuitenkin suora yhteydenotto vuokranantajaan esimerkiksi Oikotien tai Vuokraoven yhteydenottolomakkeen kautta. Joskus myös omistajan puhelinnumero näkyy ilmoituksessa, jolloin suora soitto vuokranantajalle on suositeltavaa. Sama pätee myös välitysliikkeiden vuokra-asuntoilmoituksiin.

Käydään ensin läpi vapaamuotoista sähköpostia / viestiä, joka laitetaan vuokranantajalle. Ensin on tärkeää tarkistaa, että hakemuksessa tai viestissä on koko nimesi ja yhteystietosi, myös sähköpostiosoite ja puhelinnumero. Jos olet kiinnostunut asunnosta, haluat vuokranantajan kokevan, että sinut on helppo tavoittaa. Jos olet esimerkiksi töissä tai koulussa etkä voi vastata päivisin puhelimeen, on  hyvä mainita milloin sinut parhaiten tavoittaa.

Listaan alle asioita, joista on hyvä mainita ennakkoon hakiessasi vuokra-asuntoa.

1. Aiempaan viitaten, lisää yhteystietosi ja mainitse milloin sinut tavoittaa parhaiten puhelimitse, mikäli vuokranantaja haluaa soittaa sinulle suoraan sähköpostin tai muun viestin sijaan.

2. Hyvässä asuntohakemuksessa kannattaa kertoa itsestään lyhyesti ja täsmällisesti. Avaa hieman nykyistä elämäntilannettasi, esimerkiksi opiskeletko tai käytkö töissä. Useimmat vuokra-asuntojen omistajat arvostavat myös, kun avaat nykyistä tulotasoasi heille ja olet valmis todistamaan tulotasosi. Tämä antaa vuokranantajalle turvaa vuokrasuhteelle, kun vuokranantaja tietää, että vuokranmaksukykyä on riittävästi. Samassa yhteydessä voi mainita esimerkiksi milloin työsuhde / koulu on alkanut.

3. Mikäli luottotietosi ovat kunnossa, mainitse, että annat vuokranantajan tarkistaa luottotietosi ennen asunnon vuokraamista.

Jos olet menettänyt luottotietosi, on tämä hyvä kertoa rehellisesti ja pyytää suosittelut edelliseltä vuokranantajalta mikäli kaikki on sujunut mallikkaasti. Suositeltavaa on tarjota lisävakuutta vuokrasuhteelle – esimerkiksi omavelkaisen henkilötakaajan muodossa. Kohdassa 9. lisää omavelkaisesta henkilötakaajasta.

4. Onko sinulla lemmikkieläimiä? Jos on, kerro minkälaisia ja kuinka monta?

5. Mikäli tupakoit, asiasta kannattaa mainita – mutta myös kertoa, että asunnossa tai parvekkeella et tupakoi, vaan käytät tähän taloyhtiön osoittamaa tupakointipaikkaa. Suositeltavaa on kertoa myös, mikäli olet savuton.

6. Kannattaa mainita, että otat laajan kotivakuutuksen vuokrasuhteelle ja olet valmis todistamaan sen ennen vuokrasuhteen alkua, sekä pitämään laajan kotivakuutuksen voimassa vuokrasuhteen ajan.

7. Avaa lyhyesti syytä muuttoon, onko syy esimerkiksi parempi sijainti töiden tai koulun kannalta, kumppanin tai ystävän kanssa yhteenmuutto vai esimerkiksi vanhan asunnon remontti, jonka alta täytyy muuttaa pois.

8. Ilmoita hakemuksessa milloin olisit valmis aloittamaan vuokrasuhteen ja etsitkö pitkäaikaista asuntoa.

9. Lisäturvaa vuokrasuhteelle antaa omavelkainen henkilötakaaja. Esimerkiksi opiskelijana tulot voivat olla pienemmät kuin työssäkäyvällä ihmisellä, joten henkilötakauksen rooli voi olla merkittävä monelle vuokranantajalle. Usein takaajana toimii esimerkiksi sukulainen – tätä kautta vuokranantaja saa lisäturvaa vuokranmaksulle ja oletettavasti se kertoo sinusta vuokralaisena, että joku on valmis takaamaan asioiden sujuvuuden vuokrasuhteessa.

10. Mikäli sinulla on edellisistä vuokrasuhteista suosittelijoita, nimi ja puhelinnumero on hyvä lisätä hakemukseen lisätietoja kohtaan.

Mainitsemisen arvoista on lisätä hakemukseen, että kerrot mielellään mahdollisen esittelyn yhteydessä lisää itsestäsi ja vastaat mielelläsi vuokranantajan kysymyksiin.

Mikäli soitat puhelimella vuokranantajalle ja olet kiinnostunut vuokraamaan asunnon, kannattaa käydä yllämainittuja samoja asioita läpi lyhyesti ja kertoa, että olet halukas keskustelemaan asioita paikan päällä tarkemmin ja tarvittaessa voit laittaa itsestäsi tietoa etukäteen sähköpostin muodossa.

Kun saat esittelyn sovittua, varaa aikaa hyvin siirtymiseen paikan päälle ja ole ajoissa. Myöhästely sovitusta aikataulusta on harvoin tyylikästä ja voi vaikuttaa negatiivisesti vuokrauspäätökseen osaltasi – vuokranantaja on voinut sopia monta esittelyä samalle päivälle, joten aikatauluista on hyvä pitää kiinni ja erottua täsmällisyydellä joukosta.

Esittäydy paikan päälle päästyäsi ja esitä kohteliaasti lisäkysymyksiä vuokranantajalle, mikäli jokin asia askarruttaa. Suositeltavaa on kysyä tulevista remonteista taloyhtiöön tai mitä yhteisiä tiloja taloyhtiössä on, esimerkiksi sauna ja lisäsäilytystilat. Mieti ja kirjoita valmiiksi ylös kysymyksiä itsellesi tapaamista varten.

Mikäli olet valmis vuokraamaan asunnon, ilmoita esittelyn yhteydessä asiasta vuokranantajalle ja kysy miten vuokralaisvalinta tapahtuu ja miten mahdollinen jatko etenee tämän jälkeen. Tarvittaessa kirjoita itsellesi ylös miten prosessi mahdollisesti etenee ja minkälaisella aikataululla.

Muista kiittää tapaamisesta ja on hyvä mainita, että koti täyttäisi sinun toiveesi ja olet valmis pitämään asunnosta hyvää huolta, mikäli asunto sinulle vuokrataan.

Tässä tiivistettynä ajatuksia hyvästä asuntohakemuksesta ja vuokra-asunnon hakuprosessista, sekä esittelystä. Mukavaa lokakuun loppua kaikille, ensi kertaan!