Muuttajan muistilista


Tervehdys lukijoille, tässä blogitekstissä käsittelemme muuttoa vuokralaisen näkökulmasta. Blogikirjoitukseen tulee yleisiä ohjeita ja asioita, jotka on hyvä ottaa huomioon uuteen asuntoon muuttaessa, sekä mitä vanhaan asuntoon liittyen on hyvä muistaa ja tarkistaa.

Vinkkejä muuttamiseen

1. Ensimmäisenä on hyvä tarkistaa mitä irtisanomisesta on sovittu vanhassa sopimuksessa, yleisin irtisanomisaika on kalenterikuukausi. Irtisanominen täytyy tehdä kirjallisesti ja todistetusti, joten tämä kannattaa muistaa tehdä ajoissa nykyiselle vuokranantajalle, ettei päällekkäisiä kuukausia tule vuokranmaksuun.

2. Muuttoilmoitus hoituu kätevästi Maistraattiin ja postiin sähköisellä ilmoituksella. Tämän yhteydessä voit tehdä muuttoilmoituksen uuden kodin isännöitsijälle / huoltoyhtiölle. Taloyhtiön ja isännöitsijän täytyy olla tietoinen uudesta asukkaasta. Tätä kautta saat myös nimesi hyvissä ajoin ilmoitustaululle ja kodin oveen.

3. Tee sähkösopimus ajoissa uuteen kotiin. Mikäli tarkka muuttopäivä on jo tiedossa, muista irtisanoa vanha sähkösopimus vanhasta kodista.

4. Suositeltavaa on sopia operaattorin kanssa kiinteästä internet-yhteyden siirrosta, usein perusnopeus sisältyy vuokraan, mutta lähtökohtaisesti vuokralainen vastaa itse korotuksista internetin nopeuteen. Tarkista ja kysy etukäteen, mikä operaattori taloyhtiöllä on käytössä uudessa kodissa. Selvitä samalla, onko uusi asunto antenni- vai kaapelitalous televisiota varten.

5. Soita vakuutusyhtiöösi ja sovi kotivakuutuksen siirrosta. Tarkista, että kotivakuutus on voimassa molemmissa asunnoissa muuton ajan mahdollisten vahinkojen varalta. Kotivakuutus edellytetään usein olevan voimassa koko vuokrasuhteen ajan ja tämä on suositeltavaa, vaikka asunnon omistaja ei sitä vaatisi.

6. Ole yhteydessä isännöitsijään / huoltoyhtiöön mahdollisista autopaikka-, pesutupa- ja saunavuoroista. Usein autopaikka- ja saunavuorot jaetaan jonotusperiaatteella, joten vuorot / varaukset eivät välttämättä siirry automaattisesti vanhalta asukkaalta uudelle asukkaalle.

7. Jos olet oikeutettu asumistukeen, muista hakea ja toimittaa Kelaan tarvittavat dokumentit ajoissa, käsittelyajat voivat olla joskus kuukaudenkin mittaisia.

8. Vanhalta vuokranantajalta on hyvä pyytää suosittelut hyvin sujuneesta vuokrasuhteesta tulevaisuuden vuokrauksia varten.

Muita huomioita

1. Kysy ja mieti ajoissa saatko muuttoapua, vai tarvitsetko yrityksen apua muuton tekemiseen. Suositeltavaa on ajoissa kilpailuttaa muuttoyritykset, sekä hoitaa mahdollisen muuttoauton vuokraus.

2. Uudessa asunnossa on hyvä ottaa kuvia ja lähettää ne etukäteen vuokranantajalle, jos asunnossa on jotakin moitittavaa / yleiseen kuntoon liittyvää ”vikaa”. Esimerkiksi tiivisteet, lattia, seinät ja listat. Muista myös tarkistaa palovaroittimet, jotta ne toimivat moitteettomasti. 

3. Tavarat ja esineet on hyvä suojata ja pakata hyvin, jotta mahdollisilta vahingoilta vältytään. Suojaa huolellisesti helposti särkyvät esineet esimerkiksi sanomalehdillä, kuplamuovilla tai peitteillä.

4. Vanha asunto täytyy siivota huolellisesti. Myös varastot/komerot täytyy tyhjentää ja siivota. Siivousyritykset tekevät loppusiivouksia kohtuulliseen hintaan, nämäkin kannattaa kilpailuttaa, mikäli haluat itse säästää aikaa ja vaivaa siivouksiin liittyen vanhassa asunnossa.

5. Luovuta kaikki saamasi avaimet vanhalle vuokranantajalle, jos olet hävittänyt avaimia, lukot täytyy sarjoittaa uudelleen.
 
Tulemme lisäämään ladattavan / tulostettavan muuttajan muistilistan vuokralaisille helpottamaan muuttoa uuteen kotiin.

Vastaamme mielellämme kysymyksiin, mikäli jokin askarruttaa muuttoa tehtäessä.

Mukavaa alkanutta syksyä toivottaa Vuokravaltin väki.