Asunnon loppusiivous ja normaali kuluminen


Vuokralaisen vastuuseen kuuluu huolehtia vuokra-asunnon siisteydestä ja kunnosta koko vuokrasuhteen ajan. Vuokrasuhteen päättyessä vuokralaisen tulee aina suorittaa asunnon loppusiivous. Vuokranantaja on voinut antaa ohjeita loppusiivouksen laajuudesta etukäteen, mutta asunto tulee joka tapauksessa jättää siistiin kuntoon seuraavalle asukkaalle. Tässä muutamia vinkkejä ja yleistä asiaa loppusiivoukseen liittyen.

Keittiö

Keittiöön kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota, koska keittiöön kertyy yleensä eniten likaa. Vuokralaisen tulee huolehtia kaikista keittiön tasoista, kaapeista ja vetolaatikoista, nämä tulee pyyhkiä puhtaaksi. Myös keittiön kaikki laitteet ja elektroniikka kuuluu vuokralaisen vastuihin, esimerkiksi jääkaapin ja pakastimen sulattaminen ja pesu. Älä jätä paskastinta sulamaan lähtiessäsi, koska lattialle valuva vesi voi aiheuttaa asuntoon kosteusvaurion. Muista huolehtia myös liedestä ja uunista. Näiden pesemiseen käytä likaa irroittavaa ainetta.


Kylpyhuone, WC ja sauna

Kylpyhuone, WC ja sauna on myös syytä käydä läpi loppusiivouksessa. Pese kylpyhuoneesta kaikki kaakelit, lattiat ja pyyhi kaikki muut pinnat. Pese myös allas, allaskaappi ja WC-istuin. Jos asunnossasi on sauna, muista pestä saunan lauteet.


Oleskelutilat

Oleskelutiloissa (makuuhuone ja olohuone) tärkeintä on lattiapintojen puhtaus. Imuroi ja pyyhi huolellisesti lattiapinnat. Selvitä, mikä puhdistusaine on sopiva asunnon lattiapinnoille ja varo liiallista veden käyttöä välttyäksesi kosteusvaurioilta. Asunnon ikkunoiden puhtaanapito kuuluu vuokralaisen velvollisuuksiin vuokrasuhteen aikana. Jos ikkunat ovat likaiset, ne tulee pestä muuton yhteydessä. Ikkunoiden pesu ei kuitenkaan kaikissa vuokrasopimuksissa ole sisällytetty loppusiivoukseen.


Muut tilat

Vuokralaisen tulee jättää parveke siistiin kuntoon ja tyhjentää se omista tavaroistaan. Parvekkeen pinnat tulee pyyhkiä ja kaikki roskat viedä pois. Parvekelasien kanssa toimitaan samoilla periaatteilla, kuin asunnon ikkunoiden kanssa. Jos käytössäsi on taloyhtiön varastotilaa, huolehdi varaston tyhjentämisestä. Taloyhtiön jätekeräykseen ei myöskään saa jättää omia kodinkoneita tai huonekaluja.


Tavanomainen kuluminen vuokra-asunnossa

Lähtökohtaisesti normaali asuminen vuokra-asunnossa jättää ajan kuluessa jälkiä muunmuassa pintoihin. Yleisesti sanottuna mitä lyhyempi vuokrasuhde on ollut, sitä vähemmän jälkiä pitäisi asunnosta löytyä. Asunnon ikä ja rakennusmateriaalit vaikuttavat myös asunnon tavanomaiseen kulumiseen. Jos asunto on ollut esim vuokrattuna 5 vuotta, ei voida olettaa että asunto on enää täysin samassa kunnossa kuin vuokrasuhteen alussa. Myös asunnossa asuvien ihmisten lukumäärä on syytä ottaa huomioon tavanomaista kulumista arvioitaessa.

Tavanomaisena kulumisena voidaan pitää sellaisia vaurioita, jotka ovat syntyneet vähitellen vuokrasuhteen aikana. Jäljet seinissä, parketissa ja muissa pinnoissa ovat tavanomaista kulumista, mikäli pintamateriaalia ei ole käsitelty väärin. Jos esimerkiksi lattiaa käsitellään väärällä puhdistusaineella, käytetään liikaa vettä lattioita pestäessä ja parketti kupruaa, tätä ei pidetä tavanomaisena kulumisena. Vuokrasopimuksessa on tärkeä olla merkintä, jos jokin tietty vastuu tai pintamateriaali kuuluu vuokralaisen ylläpidettäväksi.

Kattavampaa tietoa tavanomaisesta kulumisesta löydät oheisesta linkistä, ohjeen ovat laatineet Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry, Isännöintiliitto, Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto ry, Suomen Vuokranantajat ry, Vuokralaiset VKL ry ja Suomen Kiinteistöliitto ry. Ohje on tehty niin vuokranantajille kuin vuokralaisille.

https://www.vuokralaiset.fi/@Bin/182849/Asunnon+tavanomainen+kuluminen+-ohje.pdf